ŞUBAT
TÜRKİYE-AB GÜNDEMİ
1-7 Şubat 2016
AB’den Türkiye’ye Sağlanacak 3 Milyar Avro İçin Resmi Onay
3 Şubat 2016 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerin geçici korunması ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak Türkiye’ye sağlanacak 3 milyar avroluk yardım fonuna (The Refugee Facility for Turkey) AB’nin 28 üye ülkesi tarafından resmi onay verildi.
Bilindiği gibi, Avrupa Komisyonu tarafından yardım fonuna yönelik öneri 24 Kasım 2015 tarihinde üye ülkelere sunulmuştu. Yardım fonu, AB ve AB’nin 28 üye ülkesi arasında sağlanacak koordinasyonlu bir çalışmayı öngörüyor. Öte yandan, Türkiye’ye aktarılacak 3 milyar avronun, tamamen AB bütçesinden karşılanmasını talep eden İtalya’nın bu talebinden vazgeçtiği de açıklandı. 24 Kasım tarihli öneride Avrupa Komisyonu tarafından 500 milyon, üye ülkelerden ise toplamda 2,5 milyar avroluk bir fonun sağlanması öngörülmekteydi. 3 Şubat’ta alınan karar ile Avrupa Komisyonunun katkısının 1 milyar avroya çıkarıldığı açıklandı. Böylelikle üye ülkelerden sağlanacak fon miktarı 2 milyar avro olacak.
Avrupa Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans yaptığı açıklamada, yardımın doğrudan Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerin özellikle eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik gönderileceğini belirtti. Timmermans, Türkiye tarafından hâlihazırda Suriyeli mültecilere yönelik iş imkânlarının sağlanmasına ve genel olarak mülteci akınının azaltılmasına ilişkin alınan kararları memnuniyetle karşıladığını ifade etti. 3 milyar avroya verilen resmi onay ile iki taraf arasındaki Ortak Eylem Planı’nın uygulanmasında önemli adım atılacağını aktaran Timmermans, böylelikle AB’ye düzensiz göçmen akınının önlenmesine katkı sağlanacağını vurguladı.
Avrupa Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise Türkiye’nin dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkesi olduğunu hatırlatarak, AB’ye düzensiz göçün önlenmesindeki önemine vurgu yaptı.
2 milyar avronun AB üye ülkelerindeki dağılımına bakıldığında, Almanya 427,5 milyon, İngiltere 327,6 milyon, Fransa 309,2 milyon ve İtalya 224,9 milyon ile en fazla fon gönderecek üye ülkelerin başında yer alıyor.
Tüm üye ülkelerden sağlanacak fon miktarlarının yer aldığı İKV basın açıklamasına buradan, Türkiye’ye sağlanacak 3 milyar avro tutarındaki yardımın onaylanmasına ilişkin 3 Şubat 2016 tarihli resmi belgeye buradan ulaşılabilir.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Gymnich Toplantısı’na katıldı
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ve Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders’in daveti üzerine, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuloğlu, 5-6 Şubat tarihlerinde Amsterdam’da gerçekleşen Gayri Resmi Dışişleri Konseyi Toplantısı’na (Gymnich) katıldı. Hollanda’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı nezdinde düzenlenen ve AB üye ülkelerin ve AB’ye aday ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda mülteci sorunu ve göç konuları ele alındı. Oturum başkanlığını Yüksek Temsilci Mogherini’nin yürüttüğü toplantının ikinci gününde ise mülteci krizinin çözümünde başta Türkiye ve Batı Balkan ülkeleri ile yapılan ortak çalışmaların ele alındığı açıklandı. Gymnich Toplantısı kapsamında AB üye ülkelerinin savunma bakanlarıyla ayrıca ortak bir toplantı düzenlendi.
AB Bakanı Bozkır’ın Paris ve Brüksel Ziyaretleri
AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, 3-5 Şubat 2016 tarihlerinde Paris ve Brüksel’de resmi temaslarda bulundu. Ziyaretlerde AB Bakanı Bozkır ve her iki ülkenin yetkili makamları arasında Türkiye-AB ilişkileri, mülteci krizi ve terörle mücadele konuları ele alındı.
Ziyaretinin ilk durağı olan Paris’teki görüşmelerde AB Bakanı Bozkır, Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Harlem Désir ile bir araya geldi. Fransa Senatosu ve Millet Meclisinin AB Komisyon Başkanı ve üyeleri ile görüşen Bozkır, Meclis üyelerine Türkiye’nin katılım müzakereleri ve Türkiye-AB ilişkileri hakkında bilgi verdi. Görüşmelerin ardından AB Bakanı Bozkır, Paris Büyükelçiliğinin düzenlediği ve Devlet Sekreteri Désir ile Fransız iş adamlarının hazır bulunduğu akşam yemeğine katıldı.
4-5 Şubat tarihlerinde Brüksel’de resmi ziyaretler gerçekleştiren AB Bakanı Bozkır, Avrupa Komisyonunun Avro ve Sosyal Diyalogdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis veUluslararası İşbirliği ve Kalkınmadan Sorumlu Üyesi Neven Mimica ile bir araya geldi. Görüşmelerde Türkiye-AB ilişkileri ve mülteci sorunu ele alındı. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği tarafından düzenlenen toplantıda Belçika’da yaşayan vatandaşlarla bir araya gelen AB Bakanı Bozkır, ayrıca Brüksel ziyareti kapsamında Brüksel Uluslararası Turizm Fuarı’nda Türk stantlarını ziyaret etti.
8-14 Şubat 2016
AB tarafından Ortak Eylem Planı’na İlişkin Rapor Yayımlandı
10 Şubat 2016 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından AB-Türkiye Ortak Eylem Planı’nın uygulanmasına ilişkin bir rapor yayımlandı. Raporda, Türkiye üzerinden AB’ye düzensiz göçün giderek azaldığı belirtilirken, AB ve Türkiye’nin mülteci krizi yönetiminde uygulamaları gereken yükümlülükler değerlendirmeye alındı.
Raporda, AB tarafının en kısa sürede Eylem Planı’na yönelik gerekli prosedürleri tamamlayacağı açıklanırken, Türkiye tarafının alması gereken önlemler belirtildi. Yunanistan ile geri kabul anlaşmasının Türkiye tarafından uygulanmasında daha iyi konuma geçilmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda, 1 Haziran 2016 tarihi itibarıyla üçüncü ülke vatandaşlarına uygulamaya hazır hale gelmesi gerektiği vurgusu yapılıyor. Türkiye’nin yapması gereken diğer çalışmaların Sahil Güvenlik Komutanlığının yakalama kapasitesinin artırılması, kaçakçılık ile mücadelenin etkinliğinin sağlanması ve AB üye ülkeleri ile işbirliğinin güçlendirilmesi olduğu belirtiliyor.
8 Ocak 2016 tarihi itibarıyla Türkiye’ye gelen Suriyelilere vize uygulanmasının, diğer bölge ülkelerden Türkiye’ye yönelik göçü azalttığı vurgusu yapılıyor. Aynı şekilde 15 Ocak 2016 tarihli ve Suriyeli mültecilerin iş gücü piyasasına uyumunu amaçlayan kurallar, raporda olumlu çalışmalar arasında sıralanıyor.
Raporda açıklanan verilere göre, Ekim 2015’ten bu yana AB’ye düzensiz göçün azaldığı belirtiliyor. Verilerde, Türkiye’den Yunanistan’a ortalama günlük girişi sayısının Ekim ayında yaklaşık 7 bine yaklaşmış olduğu ve Aralık ayında bu sayının 3 bin 575’e, Ocak ayında ise 2 bin 186’ya düştüğü açıklanıyor.
Avrupa Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin AB’ye düzensiz göçün önlenmesi konusunda aldığı tedbirleri ve Suriyeli mültecilere Türkiye’de iş imkânının sunulmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Timmermans, bu ilerlemenin devamı için AB olarak Türkiye ile birlikte hareket edileceğini vurguladı. Avrupa Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise geçtiğimiz hafta AB ve üye ülkeleri tarafından Türkiye’ye yönelik 3 milyar avroluk yardım fonunun onaylanmasıyla birlikte en kısa zamanda Türkiye’ye bu fonun aktarılması için gerekli prosedürlerin tamamlanacağını ifade etti. Raporda bu sürece yönelik ilk Yönlendirme Toplantısı’nın 17 Şubat 2016 tarihinde yapılacağı bilgisi verildi. Öncelikli projelerin eğitim, insani yardım, işgücü piyasasına uyum, sağlık, sosyal içerme ve altyapı alanlarında yapılacağı hatırlatıldı. 10 Şubat 2016 tarihli Komisyon raporuna buradan ulaşılabilir.
Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun Hollanda Temasları
Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet, 10 Şubat 2016 tarihinde Hollanda’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Başbakan Davutoğlu’na Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Lütfi Elvan, Bakanı Efkan Ala ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır eşlik etti. Ziyaret kapsamında Lahey’de Yatırımcılar Forumu’na katılan Başbabakan Davutoğlu, Hollandalı iş adamlarına Türkiye’deki yatırım imkânlarını anlattı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de bir araya gelen Başbakan Davutoğlu, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'nin AB sürecinde kat ettiği mesafeyi değerlendirdiklerini ifade ederken, bölgesel sorunlar bağlamında Suriyeli sığınmacılar konusunu da ele aldıklarını aktardı. BM Güvenlik Konseyi dâhil Suriye’deki krizin çözümü için adım atmayan bazı çevrelerin hala olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, Türkiye’ye dönüp sınırlarını açın telkinde bulunanların da ikiyüzlü bir davranış içerisinde olduklarının altını çizdi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Macaristan’ı Ziyaret Etti
8-9 Şubat 2016 tarihlerinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Macaristan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Sziijarto’nun daveti üzerine gerçekleştirdiği ziyareti kapsamında ülkenin Ulusal Meclis Başkanı Laszlo Köver ve Başbakan Viktor Orban tarafından kabul edildi. Görüşmelerde bölgesel konuların yanı sıra Türkiye-AB ilişkileri ele alındı.
AB Bakanı Bozkır’ın Romanya Ziyareti
AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır 11-12 Şubat 2016 tarihlerinde Romanya’nın başkenti Bükreş’e resmi ziyarette bulundu. Bakan Bozkır, Romanya Parlamentosu Başkanı Valeriu Stefan Zgonea ve Romanya Başbakanı Dacian Ciolos tarafından kabul edilirken, ziyareti kapsamında ülkenin Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu, Senato Başkanı Calin Popescu Tariceanu ve AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri George Ciamba ile bir araya geldi. Görüşmelerde Türkiye’nin AB ile yürütülen üyelik müzakereleri, bölgesel kriz konuları, terörle mücadele ve mülteci krizi ele alındığı açıklandı. Romanya’da Türk iş adamlarıyla da görüşmeler gerçekleştiren Bakan Bozkır, ikili ilişkiler konusunda iş adamlarından bilgiler aldı.
2016-2017 Dönemi Jean Monnet Burs Programı İçin Başvurular Başladı
AB Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Jean Monnet Burs Programı’nın 2016-2017 dönemine ilişkin başvuruların başladığı duyuruldu. 4 Şubat 2016 tarihinde başlayan başvurular 4 Nisan 2016 tarihine ve saat 17:00’a kadar sürecek. Başvuruların Merkezi Finans ve İhale Birimi'nin adresine postalanması gerekiyor. Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.
15-21 Şubat 2016
Ankara’daki Terör Saldırısına İlişkin AB ve NATO’dan Açıklamalar Geldi
17 Şubat 2016 tarihinde Ankara’da yaşanan terör saldırısı AB gündeminde de geniş yer tutu. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Avrupa Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn yayımladıkları ortak bildiride, Türkiye’nin bir kez daha maruz kaldığı terör saldırısını kınadılar. Açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye dilekleri iletilirken, AB olarak, terörle mücadelede Türkiye’nin yanında yer alındığının altı çizildi.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, Ankara’da ve Diyarbakır’da meydana gelen terör saldırılarını kınadı ve taziye mesajlarını iletti. AB Konseyi Başkanı Tusk görüşmede, mart ayında mülteciler konusunun ele alınacağı Türkiye ile AB arasında gerçekleşecek Zirve toplantısını da ele aldıklarını belirtti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ankara’daki saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilediği açıklamasında, terörle mücadelede Türkiye’nin yanında yer alacaklarını vurguladı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nu telefonla arayarak, Ankara’da saldırılar için taziyelerini aktardı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Türk halkı ve hükümeti ile dayanışma içinde olduklarını belirtirken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise açıklamasında, tüm NATO üyelerinin terörizme karşı ortak duruş sergilediğini ve bu tür saldırılara hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez olduğunu ifade etti.
AB Bakanlığı'nın AP Türkiye Raportörü Piri’nin Sözlerine Yönelik Açıklaması
AP Türkiye Raportörü Kati Piri ve beraberindeki heyetin geçtiğimiz hafta Diyarbakır’ı ziyareti sonrası yaptığı açıklamalara yönelik AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır tarafından resmi bir açıklama yayımlandı. Yazılı açıklamada, AP Türkiye Raportörü Kati Piri’nin, Türkiye’nin iç meseleleri hakkında tarafsızlığını yitirdiğini belirten AB Bakanı Bozkır, AB ülkelerinde terör eylemi gerçekleştiğinde acıları paylaşan ve terörü kınayan, ancak Türkiye’de yaşanan terör saldırılarını iç savaş gibi göstermeye çalışan bir anlayışın kabul edilemeyeceğini belirtti.
22 - 28 Şubat 2016
AB’ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı güncellendi
18 Eylül 2014 tarihli Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi kapsamında 2015-2019 dönemini kapsayan ve ilk eylem planı niteliğinde açıklanan AB’ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı, güncellenerek 26 Şubat 2016 tarihinde AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır tarafından açıklandı. AB Bakanlığı tarafından açıklanan bilgiye göre, 64’üncü Hükümet Planı’nın dikkate alınarak hazırlanan ve Ocak 2016- Aralık 2019 dönemini kapsayan söz konusu Eylem Planı çerçevesinde 96 kanun, 285 ikincil düzenleme ve 159 idari yapılanmanın hayata geçirilmesi öngörülüyor. Ayrıca 2016 yılı Hükümet Eylem Planı’nda yer alan 78 tedbiri içeren söz konusu Eylem Planı, Hükümet Eylem Planı’nın tamamlayıcısı olarak görülüyor.
AB Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2016-2019 dönemini içeren AB’ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı’na buradan ulaşılabilir.
İtalya Dışişleri Bakanı’nın Türkiye Ziyareti
İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Paolo Gentiloni 21-23 Şubat 2016 tarihlerinde Ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmelerde bulunan İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından da kabul edildi. Yapılan görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuların ele alındığı açıklandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve meslektaşı Gentiloni tarafından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.
2016
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT