İKTİSADİ KALKINMA VAKFI

Türkiye’nin AB Uzmanı
ANA SAYFA » GÜNDEMDEN » 2026 » İKV’DEN AB’DE GENÇLERİN SOSYAL MEDYADA SİYASİ KONULAR HAKKINDA PAYLAŞIM YAPMA ORANLARINA İLİŞKİN BİLGİ NOTU
7 Mayıs 2026

İKV’DEN AB’DE GENÇLERİN SOSYAL MEDYADA SİYASİ KONULAR HAKKINDA PAYLAŞIM YAPMA ORANLARINA İLİŞKİN BİLGİ NOTU

AB İstatistik Kurumu Eurostat’ın yayımladığı gençlerin sosyal medyada siyasi ve toplumsal konular hakkında paylaşım yapma oranlarına ilişkin İKV Bilgi Notu yayımlandı.

GENÇLERİN SİYASİ VE TOPLUMSAL KONULARDA SOSYAL MEDYADAKİ PAYLAŞIM ORANLARI

Bared Çil, İKV Uzmanı

AB İstatistik Kurumu Eurostat, 24 Nisan 2026 tarihinde, AB’deki 16-29 yaş aralığındaki gençlerin 2025 yılında sosyal medyada siyasi ve toplumsal konular hakkında paylaşım yapma oranlarını yayımladı[1]. Buna göre, 2025 yılında bu yaş aralığındaki gençlerin %24,3’ü siyasi ve toplumsal konularda en az bir paylaşım yaptı. Toplam nüfusa oranla bu tür paylaşımların oranı %20,2 oldu.

Bu paylaşımların en yüksek görüldüğü ülkeler %49,4 ile Slovenya, %33,3 ile Letonya ve %31,3 ile Hollanda olurken, en düşük kaydedildiği ülkeler ise %16,1 ile Yunanistan ve İsveç, %14,3 ile Çekya ve %12,3 ile Belçika oldu. Türkiye ise %15,4 ile Yunanistan ile Çekya arasında yer aldı.

27 AB ülkesinden 23’ünde, gençlerin bu alandaki paylaşımları, genel nüfusa oranla daha yüksek kaydedildi. En büyük farkın görüldüğü ülkeler gençlerde %49,4’e karşı genel nüfusun %33,5’i ile Slovenya’da görülürken onu %33,3’e karşı %24,2 ile Letonya ve %30,9’a karşı %24,5 ile İtalya izledi.

Şekil: 2025 Yılında Gençlerin Sosyal Medyada Siyasi ve Toplumsal Konularda Paylaşım Yapma Oranları (%)

Kaynak: Eurostat


[1] Eurostat, “Youth civic & political engagement online: 24%”, 24.04.2026 https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/w/edn-20260424-1, Erişim Tarihi: 05.05.2026