İKTİSADİ KALKINMA VAKFI

Türkiye’nin AB Uzmanı
ANA SAYFA » GÜNDEMDEN » 2025 » İKV’DEN AB'DE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE İLİŞKİN BİLGİ NOTU
16 Nisan 2025

İKV’DEN AB'DE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE İLİŞKİN BİLGİ NOTU

AB’de su ürünleri yetiştiriciliğinin 2023 yılındaki durumuna ilişkin İKV Bilgi Notu yayımlandı.
PDF

AB’DE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2023 YILI VERİLERİ

Aygen Torun, İKV Uzman Yardımcısı

AB resmî istatistik ofisi Eurostat, 7 Nisan 2025 tarihinde 2023 yılında AB’de su ürünleri yetiştiriciliğine dair verileri yayımladı.[1] 2023 yılında AB’de su ürünleri üretimi yaklaşık 1,1 milyon ton olarak kaydedildi ve değeri 4,8 milyar avro oldu. AB’de en büyük üç üretici İspanya (242.754 ton, AB üretiminin %23,1’i), Fransa (186.561 ton, %17,8) ve Yunanistan (140.908 ton, %13,4) olarak sıralanıyor.

2008 ve 2023 yılları arasında AB su ürünleri üretiminin hacmi görece sabit kaldı. Buna karşın Yunanistan’da üretim istikrarlı bir şekilde artarken İspanya’da ise 2018 yılına kıyasla keskin bir düşüş yaşandı. Fransa’da ise üretim hacmi görece sabitti.

AB’de su ürünleri üretimi çoğunlukla balık üretimine odaklanıyor. Bu kategoride yer alan ürünler alabalık, çipura, levrek, sazan, ton balığı, somon, yumuşakçalar, midye, istiridye ve deniztarağı olarak sıralanıyor. AB’de su ürünleri üretiminin üçte birinden fazlasını (%34,5) midye üretimi oluştururken %15,8’ini alabalık, %10’unu ise çipura oluşturdu. Alabalık, 2023’te en değerli ürün oldu ve su ürünlerinin toplam değerinin %17,7’sini oluşturdu. Alabalığı, levrek ve çipura izledi.

Eurostat veri setinde Türkiye’ye dair veriler de yer alıyor. Türkiye’nin su ürünleri üretimi 2018 yılında 310.966 tondan 2023 yılında 552.613 tona ulaşarak AB üye ülkelerini geride bıraktı.

 


[1] Eurostat, “EU aquaculture 2023: 1.1 million tonnes produced”, 07.04.2025, https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/w/ddn-20250407-1.