İKV, TÜRKİYE-AB YÜKSEK DÜZEYLİ EKONOMİK DİYALOG TOPLANTISINA KATILDI
İKV Genel Sekreteri Çiğdem Nas, 3 Nisan 2025’te Brüksel’de gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısına katıldı. Toplantının başkanlığını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis ve Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos beraber yürüttü. Düzenlenen toplantının ana amacı Türkiye-AB ekonomik ve mali ilişkilerinin daha güçlü bir hâle getirilmesiydi. Bir sonraki toplantının gelecek yıl Türkiye’de yapılması konusunda anlaşmaya varıldı.
Ortak bildiride öncelikle Türkiye-AB arasındaki ekonomik ve mali ilişkilerin güçlendirilmesi için ekonomik diyaloğun bir taahhüt niteliğinde olduğu vurgulandı. Bu toplantının ilişkilerin iyileştirilmesi açısından önemli bir ilerleme olduğu belirtilirken Türkiye’nin “hem aday ülke hem AB’nin kilit ortağı” olduğunun altı çizildi. Buna ek olarak, hukukun üstünlüğü, demokrasi, medya özgürlüğü ve insan haklarına saygı gibi önemli değerlerin ekonomik güvenin sürdürülmesi ve iş yapma ortamının kolaylaştırılması için rehber olması ve bu yönde samimi bir çaba gösterilmesi gerektiği üzerine değerlendirilme yapıldı.
Hükümetler arası oturumda ise içerisinde bulunan zorlu ve belirsiz küresel durumda Türkiye ve AB’deki son ekonomik politika gelişmeleri ve ekonomik beklentiler ele alındı. Ek olarak, AB’nin son dönemde yaptığı rekabetçiliği güçlendirme çalışmaları ve Türkiye’nin 2025-2027 Ekonomik Reform Programı altında üretkenliği artırmak ve uzun vadeli ekonomik büyüme desteklemek için başlatılan yapısal reform adımları üzerine konuşuldu. Türkiye’deki yatırım ortamının iyileştirilmesinin ve AB ile uluslararası finans kuruluşlarının katılımının artırılmasının önemi ileri sürüldü.
Ekonomik diyalog kapsamında Türkiye-AB Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu da yapıldı. Türkiye ve AB iş dünyası temsilcileri, uluslararası finans kuruluşları temsilcileri ve Türkiye Yatırım Platformuna katılım sağlayan ulusal kalkınma bankaları iş diyaloğu kapsamında buluştu. Türkiye-AB ilişkilerinin ekonomik, mali ve yatırım çerçevesinde daha da ilerlemesini sağlayacak imkânlara odaklanıldı. Rekabetçiliğin güçlendirilmesi ve KOBİ’lerin uzun vadeli finansmana erişiminin kolaylaştırılması konularının önemi özellikle vurgulandı.