İKTİSADİ KALKINMA VAKFI

Türkiye’nin AB Uzmanı
ANA SAYFA » GÜNDEMDEN » 2025 » İKV'DEN AB ÇEVRE SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM ORANLARINA İLİŞKİN BİLGİ NOTU
14 Mart 2025

İKV'DEN AB ÇEVRE SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM ORANLARINA İLİŞKİN BİLGİ NOTU

AB'de çevre sektöründeki 2022 yılı istihdam oranlarına ilişkin İKV Bilgi Notu yayımlandı.

AB ÇEVRE SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM ORANLARI

Aygen Torun, İKV Uzman Yardımcısı

AB İstatistik Ofisi Eurostat, 3 Mart 2025 tarihinde AB’de çevre sektöründe 2022 yılı istihdam oranlarını paylaştı.[1] Çevre sektörü, çevresel mal ve hizmetler sektörü (environmental goods and services sector-EGSS) olarak tanımlanıyor ve çevresel ekonomi (environmental economy) veya eko-sanayi (eco-industries) olarak da adlandırılabiliyor. EGSS sektörü, çevreyi koruma ve doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimine ilişkin mal ve hizmet üreticilerinden oluşuyor.[2]

Sektörel faaliyetler şu şekilde sıralanıyor:

  • Kirliliği, doğal kaynakların tahribatını ve tükenmesini engellemek,
  • Hava, su, atık, gürültü, biyoçeşitlilik ve peyzaja verilen hasarları onarmak,
  • Doğal kaynaklarda kirlilik, tahribat ve kaynakların tükenmesini azaltmak, önüne geçmek, onarmak ve yönetmek,
  • Çevre koruma ve kaynakların yönetimine ilişkin ölçüm, izleme, kontrol, Ar-Ge, eğitim, bilgi ve iletişim faaliyetleri yürütmek.[3]

Paylaşılan verilere göre 2021 yılına kıyasla 2022 yılında AB’nin çevre sektöründe istihdam %9,5 arttı. Üye ülkeler arasında ise kayda değer farklar olduğu görülüyor; Çekya’da bu oran %2,8 iken Yunanistan’da %38 olarak kaydedildi. Malta, Litvanya ve Slovakya’da ise istihdam 2022 yılında azaldı.

Çevre sektörü farklı dallara ayrılıyor. İstihdamda en fazla artış enerji kaynaklarının yönetiminde gözlemlendi. İtalya, Portekiz ve Almanya’da enerji sektöründeki istihdam 2022 yılında sırasıyla %73, %48 ve %34 arttı. Enerji kaynaklarının yönetimindeki istihdam en fazla Lüksemburg (%70,5) İsveç (%68,3) ve İtalya’da (%61,5) kaydedildi. Buna karşın Malta (%3,7), Macaristan (%12,7) ve GKRY’de (%14,3) en düşük sektörel istihdam oranları gözlemlendi.

Ortalamaya bakıldığında çevre sektöründe en az istihdamın gözlemlendiği alan orman kaynaklarının yönetimi olarak kayda geçti. Atık yönetiminde istihdam ise İtalya’da %2,5 azalırken Fransa’da %1,6 ve Almanya’da %4,6 oranında artış gösterdi. İspanya’da ise bu oran sabit kaldı.

 

[1] Eurostat, “EU environmental employment up 10% on average in 2022”, 03.03.2025, https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/w/ddn-20250303-1.

[2] Eurostat, “Glossary: Environmental goods and services sector (EGSS)”, t.y., https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Glossary:Environmental_goods_and_services_sector_(EGSS).

[3] A.g.e.