İKTİSADİ KALKINMA VAKFI

Türkiye’nin AB Uzmanı
ANA SAYFA » GÜNDEMDEN » 2025 » İKV’DEN 2024 YILI AB GENÇLİK ANKETİNE İLİŞKİN BİLGİ NOTU
18 Şubat 2025

İKV’DEN 2024 YILI AB GENÇLİK ANKETİNE İLİŞKİN BİLGİ NOTU

AB vatandaşı gençlerin siyasal katılımlarını sağlamak amacıyla hazırlanan 2024 Eurobarometre gençlik anketine ilişkin İKV Bilgi Notu yayımlandı.

AB GENÇLİK ANKETİ 2024

Hatice Fulya Topyıldız, İKV Uzman Yardımcısı

Gençlerin siyasal katılımlarını sağlamak, ihtiyaçlarını ve endişelerini ortaya koymak amacıyla hazırlanan Eurobarometre Gençlik Anketi 2024 yayımlandı.[1] Siyasal öncelikler, AB’ye destek, siyasi katılım, 2024 AP seçimleri seçmen davranışları konularına dair bilgi içeren bu anket, 27 AB ülkesinden 16-30 yaş aralığındaki gençlerin yanıtlarını analiz ediyor. 25 Eylül ve 3 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu ankete toplamda 25.863 genç katılım gösterdi.

Tablo 1: AB’deki Gençlere Göre En Önemli Değerler (%)

Konular Yüzde (%)
İnsan Haklarını, Demokrasiyi ve Barışı Koruma 45
İfade ve Düşünce Özgürlüğü 41
İdam, İşkence ve Kölelik Yasağı Dâhil Olmak Üzere İnsan Onuru 28
Toplumdaki Çeşitliliğe Saygı ve Tolerans 27
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 26
Ayrımcılığa Karşı Savaş ve Azınlıkların Korunması 24
Ulusal Kimliğe ve Kültüre Saygı 20
Dünya Ülkeleri Arasındaki Dayanışma 19
Hukukun Üstünlüğü 15
AB Üye Devletleri Arasındaki Dayanışma 10

Kaynakça: Eurobarometre

Tablo 1’de görüldüğü üzere bu ankete göre gençlerin en çok önemsediği değer, %45 ile insan haklarını, demokrasiyi ve barışı koruma olarak karşımıza çıkıyor. İkinci sırada ise %41 ile ifade ve düşünce özgürlüğü geliyor. İdam, işkence ve kölelik yasağı dâhil olmak üzere insan onuru, %28 oranıyla AB’deki gençlerin en çok önemsediği değerler arasında üçüncü sırada. İnsan haklarını, demokrasiyi ve barışı korumanın en önemli değer olduğunu düşünen gençlerin çoğunluğunun Çekya’dan, Hollanda’dan ve Danimarka’dan olduğu görülüyor. İfade ve düşünce özgürlüğünün en önemli olduğunu düşünen gençler ise çoğunlukla Polonya, Çekya ve Hollanda vatandaşı.

Tablo 2’de belirtildiği üzere ankete katılan gençlere göre AB’nin önümüzdeki beş yıl boyunca öncelik olarak belirlemesi gereken konulardan birincisi %40 ile artan fiyatlar ve yaşam maliyetleri, ikincisi çevre ve iklim değişikliği ve üçüncüsü ise ekonomik durum ve iş yaratma. Artan fiyatların ve yaşam maliyetlerinin önceliklendirilmesi gereken konu olduğunu düşünen gençlerin sırasıyla en çok Hollanda, Fransa ve Slovakya’dan olduğu görülüyor. Çevre ve iklim değişikliğinin önceliklendirilmesi gerektiğini düşünenler ise daha çok İtalya ve Danimarka’dan. Buna karşın, AB’nin savunma ve güvenliğinin önceliklendirilmesi gerektiğini düşünen gençlerin ise Çekya, Polonya ve Estonya’dan olduğu oraya çıkıyor.

Tablo 2: AB’deki Gençlere Göre AB’nin Önümüzdeki Beş Yıl Önceliği Olması Gereken Konular

Konular Yüzde (%)
Artan Fiyatlar, Yaşam Maliyetleri 40
Çevre ve İklim Değişikliği 33
Ekonomik Durum ve İş Yaratmak 31
Toplumsal Koruma, Refah ve Sağlık Hizmetine Erişim 29
Eğitim ve Öğretim 27
Barınma 23
AB’nin Savunması ve Güvenlik 21
Göç ve İltica 19
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 17
Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü 17

Kaynakça: Eurobarometre

Gençlerin AB projesi hakkındaki görüşleri de bu ankette ele alınan konular arasında yer alıyor. Anket sonuçlarına göre AB vatandaşı gençlerin %31’i AB’yi ve AB’nin güncel işleyişini destekliyor. Buna karşın, gençlerin %32’si ise AB’yi destekliyor ancak güncel işleyişini desteklemiyor. Ancak gençlerin %21’i AB konusunda şüpheci ancak işleyiş biçimi değiştiği takdirde fikrini değiştirebileceğini ifade ediyor. Gençlerin %6’sı ise genel olarak AB’ye karşı olduğunu belirtiyor. AB’yi ve güncel işleyişini destekleyen gençlerin en yüksek olduğu ülke Portekiz iken, AB’ye karşı olanların en yüksek olduğu ülke Macaristan.

AP hakkındaki görüşlerinin nasıl olduğu da AB vatandaşı gençlere yöneltilen sorulardan biri. Gençlerin %12’si AP hakkında çok olumlu görüşe sahip olduğunu belirtirken, %29’u oldukça olumlu olduğunu belirtiyor. Gençlerin %37’si görüşünün nötr olduğunu ifade ederken, gençlerin %11’i oldukça olumsuz, %5’i ise çok olumsuz fikri olduğunu belirtiyor.

Ankette AB vatandaşı gençlerin AB üyesi olarak, vatandaşı oldukları ülkenin AB üyeliğinden nasıl yararlandığını düşündükleri de ele alınan konulardan biri. Gençlerin %37’si ülkelerindeki gençler için öğrenim görme, gönüllük, çalışma ve yurt dışına seyahat konularında fırsatların arttığını düşünüyor. Bununla beraber, gençlerin %31’i ise AB’nin sağladığı faydanın, ülkelerinin diğer AB Üye Devletleri ile iş birliğini artırması olduğunu düşünüyor. Ek olarak, gençlerin %27’si ise AB’nin ülkelerine barışın korunması ve güvenliğin güçlendirilmesi konusunda fayda sağladığını ifade ediyor.

Tablo 3: AB’deki Gençlerin Kimlikleri Hakkındaki Görüşleri

Görüş Yüzde (%)
Öncelikli olarak yerel topluluğuma ve bölgeme bağlıyım. 23
Öncelikli olarak ülkeme ve ulusal kimliğime bağlıyım. 34
Öncelikli olarak Avrupa’ya ve Avrupalı kimliğime bağlıyım. 15
Yerel topluluğuma, ülkeme ve Avrupa’ya eşit derecede bağlıyım. 14
Yerel topluluğuma, ülkeme ya da Avrupa’ya güçlü bağlılık hissetmiyorum. 8
Diğer 3
Bilmiyorum. 4

Kaynakça: Eurobarometre

AB’deki gençlerin büyük oranda ülkelerine ve ulusal kimliklerine bağlı oldukları ve bu gençlerin çoğunluğunun GKRY’den, Finlandiya’dan ve Bulgaristan’dan oldukları görülüyor. Öncelikli olarak Avrupa’ya ve Avrupalı kimliğine bağlı olanların en çok Malta vatandaşı gençler olduğu da bu ankette karşımıza çıkan bilgiler arasında. Ek olarak, gençlerin %8’inin yerel topluluklarına, ülkelerine ya da Avrupa’ya güçlü olarak bağlılık hissetmedikleri görülüyor.


[1] European Parliament, “Eurobarameter Youth Survey 2024”, https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/3392 Erişim Tarihi:18.02.2024